#abuzineducație

🤑 În martie, taxele studenților de la Facultatea de Drept s-au majorat considerabil și ilegal: este logic să plătești mai mult când stai acasă, nu? Și când condițiile pe care ți le oferă instituția sunt la marginile decenței. Ulterior, un student a dat Universitatea București în judecată, iar instituția tot încearcă să tergiverseze o pronunțare a instanței, știind că mijloacele prin care taxele studenților au fost modificate în timpul anului au încălcat legea (și nu doar cea a Educației).

💅 În schimb, consilierul juridic al Universității este trimis la Alba Iulia și este cazat într-un hotel de patru stele pentru a depune înscrisuri care au fost oricum trimise pe mail. Se aude că rectorul caută să obțină o OUG din partea guvernului și de aceea tot caută să amâne concluzia procesului (deși actul guvernamental nu ar produce efecte decât pentru viitor). Când vor începe conducerile universităților să respecte studenții? Să nu îi mai trateze ca pe un client la o fabrică de diplome?

👇 Lăsăm aici argumentele pentru care majorarea taxelor a fost ilegală, preluate de pe https://www.romaniacurata.ro/

  • Senatul a adoptat o decizie a Consiliului de Administratie prin care cea din urmă a majorat de fapt taxele, lucru total neelgal în raport cu art. 119 din Legea nr. 1/2011.
  • Senatul modifică printr-o hotărâre, în mod unilateral, contractul de studii, majorând taxa de studii. Dacă nu accepți modificarea, esti examtriculat! Acest lucru încalcă principiul libertății contractuale și al egalității părților în raportul juridic civil.
  • Senatul modifică contractul de studii pe durata ciclului de studii, lucru total interzis de art. 3 din OUG nr. 133/2000.
  • UB încalcă principiul nominalismului monetar, care spune că creditorul suportă riscul devalorizării monedei cauzat de inflație, nu debitorul (studentul).
  • Indexarea taxei cu rata inflației reprezintă o clauză abuzivă în contract, de natură a crea studentului o situație mult mai oneroasă față de momentul încheierii contractului, ce ține de un eveniment viitor și nesigur.

Distribuie și spune-ne povestea ta. Abuzurile trebuie să înceteze.

#abuzineducatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *