Ai nevoie de o informație publică?

De fiecare dată când România face un pas în față trebuie să vină cineva din vechiul sistem să încerce să ne ducă înapoi.

Prin proiectul de lege inițiat de Florin Roman de la PNL (care între timp s-a sucit și a spus că își retrage susținerea pentru proiect) împreună cu 4 PSD-iști ne întoarcem în 2004 cu nivelul transparenței în instituțiile publice. El vrea ca cetățenii să nu mai poată să afle pe ce cheltuie statul banii lor. Ii incomodează prea tare transparența și statul de drept.

Se introduce obligativitatea plății unei taxe de către solicitant, inclusiv în cazul informațiilor furnizate electronic, iar autoritatea sau instituția publică va avea dreptul să refuze motivat comunicarea, dacă informațiile sunt ”solicitate cu rea credință”.

Cum justifică parlamentarii proiectul? „Diverse ONG-uri” cer informații pentru a „șantaja” și „a amenința”. Mai mult, trebuie evitate „scandalurile” generate de „postacii de pe Facebook” (da, asta scrie într-un document care poate deveni lege).

Asta în timp ce în majoritatea statelor europene toate interacțiunile cu instituțiile statului sunt digitalizate și toate informațiile despre banii publici sunt… publice.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *