Organizația

La început am fost gălăgioșii din USR. Un fel de colegii din spatele clasei pe care profesorii îi lasă să își vadă de treabă, atâta timp cât nu strică ceva. În timp, ne-am transformat dintr-un grup tematic într-o organizație cu regulament propriu, cu departamente funcționale și instituționalizate, am devenit o ramură de sine stătătoare a USR-ului.

Suntem membri afiliați ai LYMEC, federația europeană a grupărilor de tineret care activează în colaborare cu Renew Europe, cu europarlamentari și parlamentari din zeci de țări.

În țară, ne-am făcut cunoscuți mai ales pentru intervențiile istețe și amuzante de pe rețelele de socializare, fiind prima organizație de tineret care este alcătuită, cu adevărat din oameni tineri. Și care a reușit să impună un nou mod de a comunica cu electoratul și cu cetățenii, mai ales cu cei tineri.

Dar nu suntem doar o fabrică de glume. Ne poziționăm de fiecare dată atunci când în țară ori la nivel european sau mondial se ivesc evenimente care necesită atenție. Și mereu ne-am situat în conformitate cu principiile pe care le susținem: libertate, echitate, dreptate. Articulăm aceste principii prin activitatea și proiectele noastre internaționale, dar și prin dezbaterile și proiectele realizate alături de organizațiile și reprezentanții socității civile.

Suntem conectați. Suntem prezenți. Suntem sinceri și implicați. Iată de unde venim și cum ne organizăm.

Noiembrie 2020
Rezoluție privind drepturile omului

Are loc Congresul LYMEC, în care USR Tineret co-semnează o rezoluție neadoptată privind situația dramatică a drepturilor omului în Rusia și dezinformarea pe subiectul Covid-19

Noiembrie 2020
Our Sustainable Europe

Începe consultarea “Our sustainable Europe”, un proiect european cu 18 organizații de tineret din UE

Octombrie 2020
Seminar la Sinaia

Se organizează seminarul “World powers in international relations. Case studies: Russia and China” la Sinaia

Septembrie 2020
Scrisoare către Belarus

Departamentul de relații internaționale redactează o scrisoare de susținere pentru protestatarii din Belarus, care este semnată de mai multe organizații de tineret europene și este publicată pe site-ul lymec.eu Aprilie 2020 – USR Tineret participă la Congresul LYMEC

Aprilie 2020
Primele alegeri ale BEx

Au loc primele alegeri pentru Biroul Executiv în cadrul USR Tineret, pentru o conducere de tranziție cu mandat de 1 an

Februarie 2020
Regulamentul USR Tineret

Regulamentul de Organizare și Funcționare al USR Tineret este aprobat cu unanimitate de voturi de Comitetul Politic al USR

Februarie 2020
bEUcharest talks

Se organizează bEUcharest talks, o serie de discuții despre sustenabilitate în orașele României și încălzirea climatică

Noiembrie 2019
Membru afiliat LYMEC
Are loc Congresul LYMEC de la Londra, în cadrul căruia USR Tineret devine membru afiliat al organizației
Septembrie 2019
Congresul USR la Timișoara
Are loc Congresul USR de la Timișoara, în cadrul căruia USR Tineret se prezintă cu candidați la alegerile pentru Biroul Național al USR
August 2019
Teambuilding USR Tineret
Are loc teambuildingul USR Tineret de la Eforie Nord, în cadrul căruia se prezintă Regulamentele a două departamente USR Tineret: relații internaționale și comunicare
Iulie 2019
Congres USR la București
Are loc Congresul USR de la București, în cadrul căruia se votează un amendament la statutul USR privind înființarea organizației USR Tineret
Octombrie 2018
Consultări cu tinerii
USR TIneret organizează consultări cu tinerii pentru a vedea cât de puternică este identitatea europeană și cum își doresc să arate Europa. S-au înregistrat 724 de răspunsuri on-line
2017
Înființare
USR Tineret ia naștere ca grup tematic

Organigrama USR Tineret

În trecerea de la grup tematic la organizație solidă, a fost nevoie să ne structurăm activitatea. Iar asta am făcut prin elaborarea unei organigrame care să se plieze pe scopurile noastre.

Avem o structură de conducere și una de coordonare. Structura de conducere se numește Birou Executiv și are 6 vice-președinți și un președinte. Fiecare vice-președinte are un portofoliu, un departament în subordine. Structura de coordonare este alcătuită din membrii biroului executiv și din coordonatorii departamentului.

Vizual, lucrurile ar arăta așa.

Cine ce face?

Președintele este responsabil, alături de Biroul Executiv, pentru coagularea activității departamentelor. El este membru de drept în Comitetul Politic al USR și este reprezentantul public al USR Tineret. Conduce ședințele Biroului Executiv și se asigură de bunul mers al organizației, pentru care prezintă un proiect politic la începutul mandatului

Departamentul de Resurse Umane se ocupă cu atragerea de membri noi în USR Tineret, cu gestionarea și simplificarea listelor de membri. Are responsabilități privind procesul de admitere și de induction, precum și procesul de learning&development, prin care membri se instruiesc cu privire la ideologiile politice, comunicarea politică, organizarea, etc.

Departamentul de Politici Publice este cel care elaborează și redactează politicile USR Tineret, în strânsă legătură cu Departamentul de Relații Internaționale și Departamentul de Relații cu Societatea Civilă. Este responsabil cu cercetarea „pieței” ideilor și a politicilor publice ale partidelor concurente cu USR Tineret. Se conectează la organizațiile tip thinktank din societatea civilă.

Departamentul de Comunicare este cel mai faimos organism al USR Tineret, este cel responsabil cu „viralizarea” activității noastre. În cadrul său există membri responsabili cu elaborarea, redactarea și punerea în imagine a poziționărilor USR Tineret. Departamentul administrează grupul de Facebook „tineretposting”, grup pentru comunitatea de tineri și urmăritor din jurul paginii USR Tineret.

Departamentul de Relații Internaționale este cel mai longeviv, identificându-se, aproape, cu originea USR Tineret. Este cel care a stabilit contactul cu zeci de organizații politice de tineret din lume și care a adus USR Tineret în LYMEC. Departamentul are rolul de a articula politica externă a organizației și de a ne reprezenta la nivel internațional. Organizează evenimente și programe la care participă membri UE și nu numai.

Departamentul de Relații cu Societatea Civilă reprezintă liantul dintre USR Tineret și organizațiile, asociațiile și comunitățile din România și nu numai. Este responsabil cu menținerea unei relații apropiate cu cât mai mulți reprezentanți ai societății civile. Departamentul reprezintă cadrul organizat în care se realizează lobby-ul extern și în care se preia feedback pe inițiativele USR Tineret și USR.

Regulamentul departamentului îl găsiți aici.

Departamentul de Relații cu Partidul reprezintă platforma de lobby organizat la nivel intern, unde politicile susținute și elaborate de către USR Tineret sunt prezentate și articulate către organismele USR. Este responsabil cu negocierea poziționărilor ideologice și politice, se asigură că la nivelul USR există consens cu privire la activitatea USR Tineret.

Statutul îl puteți găsi aici.

Organizare regională

Pentru a pune în practică deciziile birourilor și pentru a rezolva problemele întâmpinate într-un mod concret, coordonatorii sunt împărțiți pe regiuni. Acestea sunt cele prevăzute de împărțirea pe regiuni de dezvoltare europeană a României, în 1998.

Am avut în minte realitatea faptului că destinul țării noastre își poate găsi împlinirea în interiorul Uniunii Europene. Iar pentru asta, o coordonare cu celelalte state membre este esențială. De asemenea, în proiectele organizate cu partenerii noștri internaționali, o astfel de împărțire facilitează înțelegerea mai ușoară a problemelor cu care se confruntă România.