Scrisoare către Klaus Iohannis. Educația sexuală este necesară.

Continuăm să sperăm că interesele tinerilor au întâietate și că dreptul constituțional la educație nu este doar o ficțiune. De aceea susținem mesajul parlamentarilor Uniunea Salvați România – USR către președintele Klaus Iohannis prin care i se cere să nu promulge propunerea de lege a drepturilor copilului care a fost votată de Parlament în data de 03.06.2020, ci să o trimită către reexaminare.

Reamintim că în această săptămână, parlamentarii PSD și PNL au modificat legea privind Educația sexuală într-o formă care aproape o elimină în întregime. Prin faptul că elevii nu vor putea participa la orele de Educație sexuală decât cu consimțământul părinților, acestora li se blochează, de fapt, accesul la educație. Și sunt puși într-o postură umilitoare – mai ales cei cu părinți care se opun principial acestor ore.

Deputații PSD-PNL se ascund în spatele argumentului că părinții ar trebui consultați în privința educației copiilor lor și în spatele unei birocrații care nu ar permite începerea orelor decât din anul 2021. Susținem implicarea părinților în procesul educațional și tocmai de aceea parlamentarii USR au venit cu o modificare prin care, asemenea Religiei, Educația sexuală este obligatorie doar în cazul în care părinții NU refuză să le permită copiilor participarea.

Considerăm oportune dezbaterile asupra subiectului Educației sexuale și deciziile luate într-un mod informat, nu bazate pe convingeri religioase personale.

Sperăm ca președintele Klaus Iohannis să observe cum o majoritate parlamentară se pune împotriva unui drept fundamental – Educația – și să trimită legea modificată spre reexaminare.

Noi ne angajăm ca, în cazul în care legea trece sub forma prezentă, să pornim o campanie de informare a părinților și copiilor cu privire la ce presupune Educația sexuală și care vor fi pașii necesari pentru a avea acces la orele de Educație sexuală.

Nu vom permite ca acest subiect să fie încă unul pus în sertarele istoriei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *