Țara unde este o rușine să înveți o meserie.

Dacă doriți să consultați un document fără viziune, pentru care osificarea înseamnă stabilitate și unde tinerii sunt un factor incomod dar care trebuie luat în calcul de ochii lumii, planul de relansare economică publicat de către Guvernul Orban este mostra perfectă.

Mai întâi, niciun ban nu este destinat pentru Research&Development sau cercetare. Nu poți avea o economie complexă, în continuă schimbare și efervescență, atât la nivel industrial cât și la nivel de forță de muncă, fără investiții în R&D. Acestea ar fi fost o garanție că granturile enorme către antreprenori, firme și corporații nu încurajează afacerile care peste câțiva ani se vor dovedi desuete. Se promovează menținerea pe linia de plutire, fără să se anticipeze valurile ce vor urma. Ca ulterior să ne plângem că ne cumpără străinii.

Apoi, milioane de euro se acordă pentru susținerea locurilor de muncă destinate tinerilor. Altfel spus, știind că mulți tineri nu sunt angajați din pricina lipsei unei pregătiri corespunzătoare, guvernul nu atacă problemele grave ale sistemului educațional, precum starea invățământului dual. Trăim într-o țară în care o instituție guvernamentală menită să organizeze și să coordoneze formarea profesională în sistem dual (ANFPISDR) primește sume enorme pentru a posta poze pe un site încremenit. Firmele nu sunt încurajate să contribuie la formarea profesională a tinerilor, negocieri nu există, interesul este 0.

Și mai grav, această instituție nu a reușit și nici măcar nu a încercat să elimine stigma purtată de către învățământul profesional dual. În România este rușinos să înveți o meserie, este de prost gust, un semn că ai ratat. Guvernul nu face niciun pas pentru a ameliora situația și a asigura instruirea tinerilor. În schimb, oferă bani firmelor pentru a-i ține angajați. Și ce se întâmplă când nu mai sunt bani? Cu aceste probleme în minte, susținem reformarea instituțiilor menite să sprijine formarea tinerilor și integrarea lor în câmpul muncii.

Și, bineînțeles, se prevăd vouchere pentru tinerii din familiile sărace, însă planul nu anticipă problemele care apar după folosirea acestor vouchere. Cum facem să nu mai avem zeci de mii de oameni în precaritate? Nu se știe.

Dar acestea sunt guvernele României, pentru care banul în mână este soluția.

Viitorul îl lasă altora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *