Ziua mondială a sănătății mintale

10 octombrie, Ziua Mondială a Sănătății Mintale – Sănătate pentru toți

Peste 2 milioane de români suferă de depresie sau anxietate, iar la nivel mondial, depresia reprezintă principala cauză recunoscută de îmbolnăvire și dizabilitate, cu peste 300 de milioane de persoane susceptibile.

Statele dezvoltate recunosc necesitatea concentrării resurselor asupra bunăstării mintale și au propus strategii prin care promovează proiecte de conștientizare a importanței sănătății mintale. Prevenția, combaterea și tratarea afecțiunilor mintale se regăsesc deci în programe extinse de guvernare și în direcții generale de acțiune în fiecare domeniu de activitate.

În România însă, subiectul sănătății mintale este învăluit în taboo, stigmă, și este asociat cu ridiculizarea – abordare nocivă, în complet dezacord cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și cu direcțiile altor state europene.

Astfel, de Ziua mondială a Sănătății mintale, USR Tineret trage un semnal de alarmă asupra necesității programelor de conștientizare a sănătății mintale și promovarea acestora la fiecare nivel al societății și în fiecare domeniu de activitate, începând de la sistemul educațional, până la cel profesional.

Considerăm ca vulnerabilitățile mintale nu sunt o rușine, ci sunt afecțiuni comune recunoscute, iar tratarea lor nu se face prin ascundere, ci prin înțelegere, asumare și suport.

Este complet normal să nu te simți OK – cere ajutor 
0800 801 200 este numărul gratuit al Alianței Române de Prevenție a Suicidului.

În caz că doar simți nevoia să vorbești cu cineva, online sunt nenumărate ONG-uri cu disponibilitate 24/7, precum deprehub.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *